Sigortalı doğum yapan kadının hakları
Kadın olmanın tüm güzelliklerinin yanında anne olmak başkalıktır, ayrıcalıktır. Mutluluğun en doruk noktasıdır. Kutsaldır annelik. İyi bir kariyerin yanında iyi bir anne olmak en büyük başarıdır kadın için. Bu yüzdendir ki çalışan bir birey olmak bile kadınlarımızı bu muhteşem hazdan alıkoyamaz.
Peki, çalışan ve sigortalı doğum yapan kadının hakları nelerdir birlikte inceleyim.
Doğum İzni:
Öncelikle doğum iznine ayrılabilmek için çalıştığınız şirkette belli bir süre çalışma zorunluluğunuz yoktur. Doğumdan önce ve doğumdan sonra sekizer hafta olmak üzere toplamda on altı hafta izne ayrılabilirler. Sağlık durumu elverişli olan gebeler doğumdan sekiz hafta önce değil de üç hafta önce de doğum iznine ayrılabilirler. Kalan beş haftalık izni doğumdan sonraki izin dönemine eklenir. Bu izin sürecinde kadınlar eğer bir yıl önceden doksan gün çalışma pirimi ödendiyse geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalandırılırlar.
Hamilelik süresince de periyodik olarak kontroller için sigortalı kadına ücretli izin verilir.
On altı haftalık doğum izni bitiminde eğer arzu edilirse altı ay daha izin talep edilebilir. Ancak bu altı aylık izin ücretsiz izne tabidir ve herhangi bir ödeme yapılmaz. Yıllık izin hakkı oluşturan süre içinde de sayılmaz.
Süt İzni:
Bir yaşından küçük çocukları için sigortalı çalışan annelerin günde bir buçuk saat çocuklarını emzirmeleri için süt izinleri vardır. Ve işveren süt izni kullanan kadın işçisinden herhangi bir ücret kesemez. Ayrıca sigortalı olarak çalışan kadın bir buçuk saatlik süt iznini günde kaç defa ve kaçar dakika olacağını kendisi belirler.
Sigortalı doğum yapan kadının hakları arasında doğum borçlanması da mevcuttur. En fazla üç olmak üzere çocuk başına iki yıl gibi bir süre ile pirim borçlanması sağlanır. Bu, şu demektir; bir çocuk iki yıl, iki çocuk dört yıl, üç çocuk altı yıl olmak üzere pirim borçlanması yaptırabilir. Ve emekli olacağı zaman bu yasadan faydalanarak erken emekli bile olabilir.
Bir cevap yazın