Kanser Haftası
1-7 Nisan Kanser Haftası
Türkiye’de Nisan ayının ilk haftası Kanserle mücadele ve Kanser haftası olarak kabul edilmiştir. Her yıl Nisan ayının ilk haftasında (1-7 Nisan) Kanser hastalığı hakkında çeşitli konferanslar ve farkındalık yaratma çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında kanserle mücadele eden bireyler ve kanseri yenerek bu zor mücadeleden galip gelenler bu çalışmalara katılmakta ve ülke çapında farkındalık yaratacak etkinlikler yapmaktadırlar.
Kanser Nedir?
Kanser en kısa tanımıyla vücudumuzda bulunan organlardan birine ait hücrelerin kontrolsüz ve normal olmayan bir şekilde çoğalmasıdır. Kanser hiçbir şekilde bulaşıcı bir hastalık değildir fakat çeşitli etkenlere, bağışıklık sistemine ve kalıtsal özelliklere göre değişiklik göstermektedir. Her gün vücudumuzdaki genetik kodları taşıyan DNA’larda yaklaşık olarak 10 bin mutasyon meydana gelmektedir. Bu mutasyonların görevi vücuttaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasını önlemektir, fakat bağışıklık sistemini geçerek üremeye devam eden kanser hücresi 1 cm e ulaşana kadar 1000 kez bölünmektedir. Bu mutosyanların bu aşırı bölünmeyi engelleyememesi ile birlikte kanser çok hızlı bir şekilde yayılmakta ve vücudu çok hızlı bir şekilde sarmaktadır.
Kanserden Korunma !
Kanserden korunmak mümkündür ve doğru korunma teknikleriyle kanser vakalarının yaklaşık olarak 1/3 ü önlenebilmektedir. Kanserden korunmada en önemli etken erken teşhistir. Erken teşhis kanserin tedavisinden çok daha ucuzdur.Bu yüzden insanlara kanser hakkında çeşitli eğitimlerin sık sık verilmesi gerekmektedir.
Kanserden korunmada bilinçli bir birey olarak bu etkenlere dikkat ederek kanserden %90 oranında korunabiliriz. Bu etkenler;
- Rutin olarak sağlık kontrollerini yaptırmak
- Sigara İçmemek.
- Sağlıklı ve düzenli beslenmek.
- Zararlı güneş ışınlarına maruz kalmamak.
Kanser Tedavisi
Kanser tedavisi uzun süreçli ve zor bir tedavidir. İnsanlar özellikle psikolojik olarak bu dönemde aşırı derecede yıpranmaktadırlar. Kanserde birkaç tane yaygın tedavi yöntemi vardır. Bunlar; radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi yöntemleridir. Bu tedavi yöntemleri tek başına veya birlikte uygulanabilmektedir.
- Kemoterapi: Kötü huylu kanserli hücreleri yok etmek için çeşitli ilaçların kullanılmasıdır.
- Radyoterapi : Kanserli hücrelerin , uygun düzeyde ışın verilerek yok edilmesi olayıdır.
- Cerrahi : Kanserli dokunun ve onun çevresinde bulunan sağlıklı dokunun önlem açısından alınma olayıdır. Bu tedavi yöntemi ile birlikte genelde Kemoterapi ve Radyoterapi de birlikte uygulanır.
Bir cevap yazın